Land van Ooit

Column: Maurice Graef

Als profvoetballer ben je bevoorrecht, al zie je vaak niet – als je een jaar of twintig bent – dat de wereld aan je voeten ligt. Mijn ogen werden geopend door Remy, mijn grootste fan, toen ik bij VVV speelde.

Remy was geboren met een open ruggetje en lag meer in het ziekenhuis dan dat hij thuis was. Op een vrije middag besloot ik Remy op te zoeken in het Nijmeegse ziekenhuis waar hij voor de zoveelste keer  opgenomen was. De blik in zijn ogen toen zijn ‘idool’ kwam binnenlopen was onbetaalbaar! Vanaf dat moment voelde ik de verplichting en de passie om waar mogelijk klaar te staan voor kwetsbare groepen zoals de  jeugd, ouderen en mensen met een beperking. Ik heb er zelfs mijn werk van gemaakt.

Als profvoetballer was ik jaarlijks aanwezig op de Spieren voor Spieren-dag in attractiepark Het Land van Ooit. Ik mocht dan aansluiten bij een gezin met een kind met spierziekte. De glimlach van het kind en de dankbaarheid voor het simpele feit dat je als profvoetballer samen met hen de dag doorbracht, waren sterker als de beste doping. Wel vond ik het frustrerend dat veel van mijn teamgenoten dit soort dagen aan zich voorbij lieten gaan. Dagen waarop je echt het verschil kon maken. Dagen waarop alle problemen voor zo’n gezin even naar de achtergrond werden verdrongen. Dagen dat je als geen ander besefte hoe blij je mocht zijn dat je je gezonde spieren kon inzetten voor de zieke spieren van deze kinderen. Het leed van de familie, onbesproken, was zo duidelijk aanwezig op hun gezichten. “Hoe lang is mijn kind er nog? Hoe kunnen we de tijd die ons resteert zo liefdevol en zinvol mogelijk invullen?” En dan die vraag die maar zo zelden gesteld werd: ”En wie betaalt dat allemaal?”

Bij thuiskomst was ik vaak mentaal gesloopt. Blij dat ik een bijdrage had kunnen leveren, maar in de wetenschap dat ik het kind van die dag een jaar later wellicht niet terug zou zien. Kinderen die zo jong zijn – en hun tijd zit er al op. Hoe oneerlijk is dat?

Na het voetbal ben ik onder de naam KERNgezond  maatschappelijke projecten gaan organiseren. Kinderen staan centraal. Bewustwording van een gezonde leefstijl. Zuinig zijn op je lichaam. Iets over hebben voor een ander. Bij toeval stuitte ik daarbij op de stichting Ontspan Water, die mensen met spierziekte en andere aandoeningen een plek wil geven waar ze op therapeutische basis even kunnen ontspannen. Ik waande mij weer even terug in Het Land van Ooit. Ik kan iets betekenen voor minder valide mensen. Ik kan iets betekenen voor kinderen met een spierziekte. Maar ik kan het niet alleen. Wij hebben uw hulp nodig! Laten we ze letterlijk en figuurlijk een warm bad geven! Een plek waar ze even kunnen ontspannen. Een plek waar kunnen ervaren wat ik die kinderen destijds in Het Land van Ooit kon laten ervaren.

Maurice Graef (ex-VVV en ex-Roda JC)
maurice@wijzijnkerngezond.nl
www.wijzijnkerngezond.nl