Door Maarten Bax

Al een jaartje of negen, tien bezoekt Co Meijer de thuiswedstrijden van AZ. Meestal wordt hij vergezeld door zijn vrouw Elly, maar dit keer zijn wij van ExProfs uitgenodigd. En we boffen; het is stralend weer. Bovendien vallen de goals deze woensdagavond als appeltjes uit de boom. Al na twaalf minuten leidt AZ tegen Vitesse met 2-0. Europees voetbal lonkt, althans voor de Alkmaarders. Voor Vitesse lijkt die juist als sneeuw voor de zon te verdwijnen.

Dit artikel werd al eerder, namelijk in april 2018, geplaatst.

Meijer is een uitstekend gastheer, kent natuurlijk de weg in het AFAS Stadion op zijn duimpje en schudt met zowat iedereen de hand. Van ExProfs als Henk van Rijnsoever, Gerrit Vooys en Cees de Vries tot directeur voetbalzaken Max Huiberts. John Rep is er ook. Diep grijs, met een flink gerimpeld hoofd. Bij hem heeft meer dan alleen de tand des tijds toegeslagen. Meijer, inmiddels 72, speelde in de jaren zeventig voor AZ, toen nog AZ ’67 geheten. Joop Brand – ook vanavond aanwezig – was toen trainer. Op de elftalfoto in de eregalerij van het stadion staat Meijer tussen namen als die van Theo Vonk, Ruud Suurendonk, Kees Kist en Kristen Nygaard. “Kristen komt hier nog sporadisch. Was behalve een knoert van een voetballer een topmens. Tragisch dat hem indertijd dat ongeluk is overkomen.”

Tekst gaat door onder de foto.

Het AZ ’67 van het seizoen 1973-1974 (dat 7e in de Eredivisie werd) met staand van links naar rechts: Joop Brand (trainer), Nico Schröder, Flip Stapper, Rob Meister, Hans Mol, Theo Vonk, Wim Kabel, Co Meijer, Gerrit Vooys en Arie Mantel (verzorger). Zittend v.l.n.r.: Wolfgang Frank, Wim de Jager, Ruud Suurendonk, Adrie Hoogesteger, Kees Kist, Gerard Vredenburg, Kristen Nygaard en Joop Wildbret.

Meijer is deze avond behalve gastheer analist, als een soort service richting de sponsors. Hoe secuur heeft hij zich op zijn taak heeft voorbereid, blijkt wel vlak voor de wedstrijd als hij in een kwartier tijd een analyse geeft die om van te smullen is. “Ik dacht even dat ik Co Adriaanse in plaats van Co Meijer hoorde,” grapt Ron Brouwer, die ook tot ons gezelschap in de skybox van een wijnhandelaar behoort. Meijer weet alles, zowel van AZ als tegenstander Vitesse. De wedstrijd zelf omlijst Meijer ook van commentaar, maar nu alleen voor zijn twee gasten. “Fel zijn, druk vooruit!” En na een fraaie goal van AZ-topscorer Alireza Jahanbakhsh: “Briljante goal. Haal hem maar, Ajax! Haal hem maar!” En op de vraag ‘Wat het geheim van AZ is?’ “Het is een echt collectief. Ook zijn vanuit amateurverenigingen hele goed spelers weggehaald, die ook voor 80, 90 procent naar het eerste elftal zijn doorgeschoven. Er is veel spelvreugde. Tot slot: de directie is ervaren en innovatief.”

Analist Meijer laat zich lekker gaan bij de sponsors, die geamuseerd luisteren. FOTO: Eye4Sports.

AZ heeft Meijer ondanks al zijn kennis (nog) niet gevraagd om scout te worden. Negen jaar achtereen was hij dat voor Ajax totdat hij er opeens geen enkel plezier meer in had. “Ook bij Ajax ben ik door mijn verleden – Meijer speelde er met Cruijff, Keizer, Hulshoff, Suurbier en al die andere grootheden – nog elke thuiswedstrijd welkom. Maar met het scouten ben ik twee jaar geleden gestopt.” Het liep stuk op een onredelijke kilometervergoeding, onkunde en jaloezie. Meijer: “Met Hennie de Regt (toenmalig hoofd jeugdscouting, red) was ik bij de jeugdinterland Polen tegen Denemarken, waar we Victor Fischer ontdekten. We gingen naar een internationaal jeugdtoernooi in Duitsland. Dat was allemaal na een week of zes; ik was net begonnen. De jaloezie bij sommige andere scouts was groot. Maar rapporteren is echt een vak. Die rivaliteit, die negativiteit… Ik had er op een gegeven moment helemaal geen zin meer in. Zeker omdat sommige scouts helemaal geen achtergrond als voetballer hebben.”

Meijer had tot niet zo lang geleden zijn eigen voetbalacademie in zijn woonplaats Hoofddorp. En nu? “Ondanks mijn 72 jaar heb ik nog wel de ambities om voor een club te scouten. Heerlijk om te doen. Sommige zeggen dat ik prima bij AZ zou passen, maar ja, ik ben nog nooit gevraagd. Ik bezoek alle thuiswedstrijden van AZ en Ajax, maar ik ga ook nog heel veel jeugdwedstrijden kijken. Ook daar hoopt Meijer weer het nodige talent te ontdekken. Net zoals indertijd toen hij Virgil van Dijk bij een wedstrijd van Willem II tegen RKC B1 zag voetballen. Meijer: “Ik had nog nooit van Van Dijk gehoord, maar hij was goed, hoor! Na afloop heb ik hem gecomplimenteerd en gezegd dat ik het vreemd vond dat hij niet al minimaal in Jong Willem II of RKC speelde. Ik vroeg hem of ik zijn naam mocht noteren.” Maar ondanks het lovende rapport van Meijer droeg Van Dijk nooit de clubkleuren van Ajax.

Co Meijer bij de ‘wall of fame’ in het AZ Stadion wijzend naar zijn eigen portret. FOTO: Eye4Sports.

De subtopper tussen AZ en Vitesse is afgelopen. Jahanbakhsh heeft al eerder met een klaterend applaus het veld verlaten. Door de 4-3 zege heeft AZ definitief Europees voetbal veilig gesteld. De supporters gaan uit hun dak. Zondag wacht Feyenoord. Ook dat appeltje zal nog even geschild worden. Of Co Meijer bij een skybox nog even twee ballen weggeeft. Dat doet hij met alle plezier. Net zoals zoveel ExProfs vindt Meijer, oud-verdediger van Ajax, AZ’67, maar ook Blauw Wit en De Volewijckers, het nog heerlijk om af en toe in de spotlights te staan.