Charisteas in zijn koffierestaurant.

Door Maarten Bax

Een typisch voorbeeld van het roer om. Nadat Angelos Charisteas in 2013 een punt achter zijn sportieve loopbaan zette, dacht hij lang na over de volgende stap in zijn leven. Wilde hij in het voetbal actief blijven, als scout of trainer? Of wilde hij toch liever iets compleet anders? De Griek, ooit spits van Ajax en Feyenoord én de man die zijn land op het EK van 2004 hoogstpersoonlijk naar de titel kopte, koos voor het bestaan van ondernemer. Vandaag (donderdag 18 jan.) opent hij zijn ‘koffierestaurant’ Libertine Comptoir in het centrum van Amsterdam. ExProfs was al eerder deze week welkom.

“I am very excited,” zo opent Charisteas zijn verhaal, een kop dampende koffie voor zijn neus. “Ik ben opgewonden omdat ik met iets geheel nieuws bezig ben. Ik leer veel, heb twee heel goede partners (Casper Reinders en Steven Pooters, red. ) en ontmoet bovendien heel veel nieuwe mensen. Dit houdt me scherp en actief. Als speler, met al die trainingen en wedstrijden, moest ik dat ook zijn. Feitelijk heb ik nu dus dezelfde ‘life style’. Ik houd daarvan.”

Maar waarom een ‘koffierestaurant’, of, anders gezegd, een café met speciale koffies en een ‘all day toast’ concept? En wat houdt dat eigenlijk in?

Na een eerste slok van zijn koffie: “Omdat ik van lekkere koffie en eten houd, haha. Ik ben een Griek, weet je? In Griekenland houden we van goede koffie en goed eten. Daarom sprak dit concept mij aan. We hebben uitstekende baristas, mensen die alles weten van de techniek van de espressomachine en de processen bij het bereiden van de espresso.

Je kan hier eigenlijk alles, van het nemen van een kop koffie in de morgen, tot een lunch, diner of ‘gewoon’ een drankje. We serveren speciale Franse toast met zalm, tartaar, ei et cetera. Ik houd van goede kwaliteit, altijd gedaan, en nu heb ik, samen met mijn partners, een restaurant geopend.”

Wat is jouw plan? Wil je hier elke dag zijn of..?

“Ik wil hier elke dag zijn, ja. En dit is gelijk een advies aan al die andere ExProfs, die iets willen beginnen. Ik heb genoeg verhalen gehoord over ondernemingen die mislukken, zoals kort geleden nog dat restaurant van Piqué in Barcelona dat na drie jaar moest sluiten. Je moet er gewoon bij blijven, wil je het goed doen.”

Waarom wilde je toch niet iets in het voetbal doen? Dat ligt toch voor de hand?

“Voordat je stopt met je carrière moet je daar eigenlijk al serieus mee bezig zijn geweest. Ik niet. Ik had geen interesse. Wist je dat maar vijf procent van de ExProfs na hun loopbaan actief in het voetbal blijft? Dit zijn de cijfers van de UEFA. Niet voor iedereen is er een baan. Ook is het niet voor iedereen geschikt. Persoonlijk trekt het leven van een coach me totaal niet. Ik heb vorig jaar wel een goede speler naar Ajax gebracht, Sebastian Pasquali. Het doet het heel goed, gaat volgens mij ook het eerste halen. Ik vertelde Marc Overmars (technisch directeur van Ajax, red.) dat het een typische Ajax-speler was. Bovendien heeft hij een vreselijk goede mentaliteit.”

Terug naar je koffierestaurant? Hoe start je überhaupt zoiets?

“Ik was al in Griekenland bezig alles van het ondernemen in de horeca, maar ook van koffie en voeding, te leren. Ik wilde echter liever iets in Amsterdam beginnen. In mijn land staat de economie er slecht voor. Amsterdam is een internationale stad met allerlei soorten keukens. Mijn oud-teamgenoot Johnny Heitinga heeft me geadviseerd om met deze twee partners in zee te gaan. Mede dankzij Johnny heb ik dit kunnen starten. Overigens hebben veel ExProfs een restaurant, zelfs Ronaldo. Als oud-speler kan je al je contacten goed gebruiken wanneer je zoiets wilt starten.”

Naar wat voor een publiek ben je op zoek?

Een laatste slok van zijn koffie nemend: “Iedereen is welkom, alle leeftijden. Maar ik wil ook graag ‘the wind of sports’ brengen. Het is geen sportcafé, al hangen er wat surfboards. Maar nee, geen foto’s of shirts van mij. Het gaat niet om mij, maar om onze producten. Daar geloof ik in, honderd procent.”

Libertine Comptoir de Cuisine, Berenstraat 20, Amsterdam. Dagelijks geopend van 8 tot 23.00 uur. Reserveren is niet mogelijk.