Bud Brocken, de makelaar

Door Marius Brugman

Als jonge jongen werd de geboren Tilburger Bud Brocken (62) verliefd op het voetbal. Maar, net zoals zijn leeftijdsgenootjes, van jongs af aan dromen over een carrière als prof deed hij niet. Pas pas rond zijn zestiende jaar werd Brocken zich bewust van het talent dat hij had. Tegenwoordig werkt hij als makelaar in zijn geliefde Tilburg.

Zijn eerste triomf met Willem II zal hem altijd bijblijven. Slechts zeventien jaar was Brocken toen hij zijn debuut maakte voor Willem II. De club bivakkeerde destijds in de kelder van de Eerste Divisie. In het seizoen ‘78/’79 herrees Willem II onder leiding van trainer Henk De Jonge uit het as. Brocken was inmiddels 21 jaar oud. De rechtsbuiten van het elftal maakte van zijn voorzet zijn handelsmerk. “Ik was eigenlijk niet zo snel als speler en had ook geen speciale passeerbewegingen, maar ik kon op gegeven moment de voorzetten geven terwijl mijn directe tegenstander nog naast mij liep. Met mijn rechter voet krulde ik de bal om hem heen, zo voor het doel. Het was een soort bananenvoorzet.”

In het voorjaar van 1979 werd de strijd om promotie naar de Eredivisie er een voor de geschiedenisboeken. Willem II nam het die dag op tegen Telstar, maar zelfs bij winst van de Tilburgers, bleven zij afhankelijk van puntverlies van FC Groningen, dat het beslissende duel met Fortuna Sittard uitvocht. Net zoals altijd op wedstrijddagen had Brucken ook toen een vast ritueel. Ook een mogelijke promotie kon dit ritueel niet vestoren. “’s Ochtends ging ik altijd een stuk met de hond wandelen. Daarna zorgde ik dat ik rond 12.00 uur bij het stadion was. Natuurlijk had ik wel wat spanning, maar eigenlijk lag de druk bij FC Groningen. Wij moesten gewoon onze wedstrijd winnen, en pas als Groningen punten zou verspelen, promoveerden wij. Dus ik had die dag wel de normale wedstrijdspanning, maar niet anders dan gewoonlijk.”

Louis van Gaal (Sparta) probeert Brocken (FC Groningen) de bal te ontfutselen.

Willem II won de wedstrijd glansrijk met 3-0. “Het was eigenlijk zo’n dag waarop alles lukte. Voor rust stonden we al met 2-0 voor,” herinnert de oud-rechtsbuiten zich. “Na het laatste fluitsignaal hebben we op het veld naar de radio geluisterd voor de afloop tussen Groningen en Fortuna Sittard. Dat eindigde in een doelpuntloos gelijkspel, waardoor wij promoveerden.” Vervolgens ging de hele selectie met de bus naar een restaurant om samen feest te vieren. Brocken zelf was liever die avond nog de stad in gegaan. “De volgende dag zijn we om 12.00 uur met de spelersgroep vertrokken en hebben we een rondrit door de omliggende dorpen gemaakt. Ik kan me niet meer herinneren hoe laat het die avond is geworden, maar ik zal me de volgende ochtend vast niet heel goed hebben gevoeld. Het was een onvergetelijk feest.”

Na zijn tijd bij Willem II gaf Brocken zijn ‘bananenvoorzetten’ in de shirts van Birmingham City en FC Groningen. Met de Groningse club behaalde hij een primeur door voor de eerste keer in de clubgeschiedenis Europees voetbal te halen. Thuiswedstrijden tegen Atletico Madrid en Internazionale werden zelfs gewonnen. Na deze successen beleefde de ExProf mooie nachten in het studentenleven. Daarnaast speelde hij in zijn Groningse tijd nog een handvol interlands waarin hij één maal het doel wist te vinden. In 1985 keerde hij terug naar zijn jeugdliefde Willem II waar hij nog vijf seizoenen speelde.

Het afbouwen van zijn voetbalcarrière en opbouwen van een carrière in de makelaardij vond bij FC Den Bosch plaats. “Daar kreeg ik de kans om nog twee jaar te voetballen en ondertussen mijn studie af te maken. Ik heb prachtige tijden gehad in het voetbal, maar wilde mijn blik verbreden. Soms wordt gezegd dat ik meer uit mijn loopbaan had kunnen halen, maar dat maakt me niets uit. Terugkijkend op mijn carrière heb ik zeventien jaar lang feest gehad.”