Zelden zal een boekpresentatie zoveel stof hebben doen opwaaien als dat van de biografie van Wesley Sneijder. Het door de twee auteurs van ExProfs geschreven boek, Maarten Bax en René van Dam, werd niet door de recordinternational geautoriseerd. De reden daarvoor is nog altijd onbekend.

Verhaal gaat door onder de foto.

Jan van Halst nam het eerste exemplaar van de biografie in ontvangst. Links René van Dam, rechts Maarten Bax.

Terwijl de twee auteurs de voorbije jaren keihard aan het boek werkten om er iets heel moois van te maken, bleek Sneijder van niets te weten. Dit, ondanks dat Bax zijn zaakwaarnemer Guido Albers meerdere malen op de hoogte had gesteld. Sneijder ontplofte zowat toen hij in januari van de plannen hoorde. Daarop waagde Bax nog een poging om hem in het project te betrekken, maar ook dat mislukte. “We zijn gewoon doorgegaan en hebben er alles aan gedaan er een gedegen boek van te maken,” aldus Van Dam. Desondanks probeerde Sneijder en zijn zaakwaarnemer de boekpresentatie – gisteren, bij boekhandel Broese in Utrecht – te ‘boycotten’ door de pers in te seinen dat het ‘toch niks zou worden’.

ExProf Jan van Halst, die ook door de Sneijder-achterban werd ‘bewerkt’, toonde ballen door ‘gewoon’ op de presentatie te verschijnen en het eerste exemplaar in ontvangst te nemen. “Ik heb het boek van tevoren mogen lezen en er was niks mee mee. Het is juist een heel fraai document geworden van zijn hele leven, een soort ode aan… Er staan mooie anekdotes in, die ook regelmatig een ‘o, ja-moment’ bij mij oproepen. Het is een echte aanrader.”

Het boek ligt inmiddels in de winkels, maar is natuurlijk ook online te bestellen.

Meer op: https://www.youtube.com/watch?v=fo4XqGrRbCw