PSV kan zondag tegen Ajax voor de 24ste keer de landstitel veroveren. In de aanloop naar de kraker blikken we met Berry van Aerle terug op een voorgaande kampioenswedstrijd van de Eindhovenaren.

Berry van Aerle anno 2018

Nee, spannend was het niet, de kampioenswedstrijd van 1986. PSV maakte er een galavoorstelling van tegen Go Ahead Eagles: 8-2. “De tegenstander was niet van het niveau als komende zondag,” zegt Berry van Aerle over de laatste horde op weg naar zijn eerste titel met PSV. “Maar de ontlading na de wedstrijd was heel groot. Omdat het zo lang geleden was dat PSV kampioen was geworden, leefde heel de club daar naartoe. We hadden toen een geweldige ploeg en verloren niet zo veel. Het kon gewoon niet fout gaan.”

Acht jaar (1978-1986) zaten er tussen de zevende en achtste landstitel van PSV. Zo lang hebben ze er in Eindhoven nooit meer op hoeven te wachten. “Daarna werden we achter elkaar kampioen,” aldus Van Aerle, die totaal vijf keer met de schaal in zijn handen stond. “Ik heb van elk kampioenschap genoten, maar de eerste keer blijft de mooiste. Dat vergeet je niet.”

Van Aerle was 23 jaar toen hij voor het eerst op de platte kar stond. “Bij zo’n eerste rondrit weet je niet wat je meemaakt. Al dat publiek dat langs de kant staat. Je doet het natuurlijk voor jezelf, maar dan pas realiseer je je dat je het als voetballer ook voor al die mensen doet.”

Verhaal gaat door onder de foto.

In zijn dertien seizoenen bij PSV werd Berry van Aerle vijf keer landskampioen. “Ik praat zelf altijd over vijf en een halve titel, want voordat ik verhuurd werd aan Antwerp, heb ik wel mijn bijdrage geleverd.”

Het kampioenschap van 1986 was het begin van een succesvolle periode waarin de club zich uiteindelijk zelfs kroonde tot de beste van Europa (1988). Met Van Aerle die eerst nog werd verhuurd aan FC Antwerp omdat hij in het seizoen na zijn eerste titel weinig meer aan spelen toe kwam. “Ik ben een broodvoetballer. Op de bank zitten kan ik thuis ook. Het was niet goed voor me om te blijven. Samen met Frans van Rooij ben ik naar Antwerp gegaan. Voor mij heeft het goed uitgepakt. Guus Hiddink haalde me na een jaar terug. Dat wilde ik in eerste instantie niet, maar ik kwam bij PSV snel weer in de basis. Toen is het voor mij echt begonnen.”

Van Aerle verheugt zich enorm op de kampioenswedstrijd van zondag. “Wat is er mooier dan de titel behalen tegen de concurrent? Dit is wel een unieke situatie. Ajax wil natuurlijk niet vernederd worden, PSV wil thuis kampioen worden. Ik kijk er naar uit.”
Met dank aan: Brabants Dagblad.