Door Koen van der Eijk

Voetballen, op het speelplaatsje vlakbij huis, verruilde ExProf Ben Wijnstekers (62) als achtjarig jochie al gauw voor voetballen bij de Rotterdamse amateurvereniging RVAV Overmaas. Na zeven jaar werd hij opgepikt door Feyenoord om in Rotterdam-Zuid vervolgens uit te groeien tot ‘Mister Feyenoord’.

Ben Wijnstekers is nog altijd één met Feyenoord

U heeft 419 officiële wedstrijden voor Feyenoord gespeeld. Hoe is dat lange verblijf bij Feyenoord tot stand gekomen?

“Ik ben destijds een beetje ontdekt door Fred Blankemeijer. Hij was in die tijd hoofdscout bij Feyenoord en kwam kijken toen ik bij RKAV Overmaas speelde. Vanaf de jeugd heb ik alle elftallen doorlopen en op mijn negentiende kwam ik bij het eerste elftal. Als eerste-elftalspeler heb ik tweemaal een vierjarig contract getekend en in totaal wel zo’n veertien jaar in het eerste gespeeld. Ik ging dus lange verbintenissen aan en had het ook zo goed naar mijn zin. Als echte jongen van Zuid had ik ook niet echt te behoefte om weg te gaan. Misschien dat het met die geldbedragen van tegenwoordig anders zou zijn, maar ik kon in die tijd ook goed verdienen en ik wilde gewoon steeds bij Feyenoord blijven.”

Wat zijn de absolute hoogtepunten uit uw carrière geweest?

“Het seizoen ’83-‘84 waarin wij de dubbel pakten, was natuurlijk het mooiste jaar. Dat was het seizoen dat Johan Cruijff bij ons kwam spelen en toen hebben we echt alles bereikt wat we konden bereiken. Ook mijn interlands (36, red.) in het Nederlands elftal, waarbij ik bij veel wedstrijden de aanvoerder was, zie ik als hoogtepunten. Het op het Europees Kampioenschap in actie komen is ook heel bijzonder geweest.”

U bent nog steeds werkzaam bij de club. Wat doet u tegenwoordig bij Feyenoord?

“Ik ben ambassadeur van de club, doe clinics en trainingen bij Feyenoord Soccer Schools en ben betrokken bij de scouting van Feyenoord. De werkzaamheden zijn heel divers en dat maakt het ontzettend leuk. Op wedstrijddagen ben ik gastheer bij zowel uit- als thuiswedstrijden en mag ik de mensen in net pak ontvangen. Terwijl ik op andere dagen in trainingspak op het veld sta en soms wel met 250 kinderen in de weer ben. Tussendoor bezoek ik ook nog wedstrijden om nieuw talent te ontdekken, dus al met al ben ik nog wel druk bij de club.”

Feyenoord heeft een lastige eerste seizoenshelft gekend. Denkt u dat de mannen van Van Bronckhorst toch nog een gooi naar de titel kunnen doen?

“Dat gaat nog hartstikke lastig worden, want je bent natuurlijk afhankelijk van wat de anderen gaan doen. Als we zelf in ieder geval maar blijven winnen, dan kunnen we wellicht nog in de buurt komen. We spelen geen Europees voetbal meer dus dat scheelt wellicht ook wat punten. Die overwinning op Napoli gunde ik het publiek enorm, was geweldig om het stadion weer zo tekeer te zien gaan.”