Bij zijn eerste contract kreeg hij 70 gulden per (gewonnen!) competitiewedstrijd. 524 keer speelde Beer Wentink voor HFC Haarlem, veel meer dan welke speler dan ook ooit voor ‘de Roodbroeken’ uitwam. Alleen al daarom kreeg hij de bijnaam ‘Mister Haarlem’.

Wentink woont al weer heel wat jaartjes in Bentveld, tussen Zandvoort en Haarlem. Hij is 74 jaar oud, loopt tegenwoordig wat krom, golft desondanks veel en geniet van zijn kleinkinderen. In de jaren zestig en zeventig was hij een zeer belangrijke speler voor Haarlem. Hij debuteerde in het seizoen 1963-1964 en stopte vijftien jaar later. Na zijn record van 524 wedstrijden bleef hij zich nog jaren voor zijn club inzetten. Als accountant en financieel specialist stelde hij alles in het werk om tot aan het faillissement van Haarlem van de ondergang te redden.

Wentink was een uitstekende rechtsback. Hij was betrouwbaar, redelijk technisch en snel, en durfde ook op te komen. In die jaren was opkomen tot aan het strafschopgebied nog een unicum. Wentink: “Ik was de eerste die dat deed.” Hij scoorde maar liefst 36 goals en gaf eindeloos veel assists. “Alleen maar een mannetje bewaken, was niets voor mij.” Hij speelde tegen grote namen als Piet Keizer en Johan Cruijff. “Haarlem was mijn leven. Nu heb ik alleen mijn plakboeken nog.”

Verhaal gaat door onder de foto.

Beer Wentink (met rugnummer 2) in de achtervolging bij Ajacied Piet Keizer.

Dat hij uitsluitend voor Haarlem speelde, heeft hij nooit erg gevonden. “Vroeger merkte je niet of er interesse was. Dat was een spel tussen de bestuursleden van de twee clubs. Ik heb later wel eens gehoord dat ADO en Vitesse interesse hadden, maar daar wist ik zelf op dat moment niets van.” En: “We waren niet superprofessioneel, we waren semiprofs. We hadden toen ook nog een echt Haarlems team met Jantje Smit, Wietze Couperus, Maup Kruijer, Gerrit Peijs en ik dus.” Peijs speelde ook onnoemelijk veel wedstrijden voor Haarlem, zo’n 370.

Wentink maakte diverse promoties en degradaties mee en werkte in de vijftien seizoenen dat hij voor ‘de Roodbroeken’ uitkwam met vele spelers en trainers samen. Edward Metgod, Abe van der Ban, Barry Hughes, Martin Haar en Bobby Vosmaer, om er maar een paar te noemen. “De beste speler waarmee ik ooit gespeeld heb, was denk ik wel de jonge Johnny Metgod.” Die speelde overigens slechts één seizoen bij Haarlem.

In mei 1978 zette Beer Wentink een punt achter zijn lange carrière. Zijn club eindigde dat jaar als dertiende in de Eredivisie. Als hij nu nog langs het stadion rijdt, wordt hij geëomtioneerd. Al die herinneringen en dan zo’n einde… In 2009 ging de club failliet.