Bas van Veenendaal (rechts) samen met analist Youri Mulder.

Zelf voetbalde hij altijd bij Vreeswijk in Nieuwegein. Veel blessureleed maakte daar een einde aan, maar wees gerust, “er is aan mij geen groot voetballer verloren gegaan.” Bas van Veenendaal had het geluk dat hij van zijn hobby zijn werk heeft kunnen maken, en dat is het kijken naar en praten over voetbal bij Ziggo Sport.

Van Veenendaal: “Ik heb gekozen voor een elftal van spelers, die ik zelf bewust heb meegemaakt. Ondanks dat ik in een mooi voetbaljaar ben geboren, 1978, dus geen Van Hanegem, Cruijff en Neeskens in mijn elftal. Die ken ik alleen van videobeelden. Mijn bewuste herinneringen beginnen vanaf het WK in 1986, waar we helaas niet bij waren.”

Mijn elftal:

Goal: Edwin van der Sar: Liet het keepen er uit zien alsof het ongelofelijk makkelijk is. Stond altijd op de goede plek, waardoor hij niet zo vaak hoefde te duiken. En ging op het einde van zijn carrière ook nog penalty’s pakken!

Rechtsback: Michael Reiziger: De eerste moderne back. Was rechtsbuiten, maar Van Gaal zette hem rechtsback. Een gouden zet die hem een carrière bij onder andere Ajax, Barcelona en AC Milan opleverde.

Centraal rechts: Ronald Koeman: De meest scorende verdediger aller tijden. Die wil ik graag in mijn elftal hebben! Bij PSV, Ajax en Feyenoord gevoetbald. En natuurlijk jarenlang belangrijk voor Barcelona waar hij ook de Europacup 1 mee won.

Centraal links: Frank Rijkaard: Dit was een van de moeilijkste keuzes, want Jaap Stam had hier ook gepast, net als Frank de Boer en zelfs Mathijs de Ligt. Ik denk dat die het zelfde niveau gaat bereiken. Maar Rijkaard, die kracht, die flair, op het einde van je carrière terugkomen op het oude nest en dan nog de Champions League winnen! Die verdient dus een plek.

Linksback: Giovanni van Bronckhorst: Onopvallend goed, Arsenal, Barcelona. 106 interlands, aanvoerder van Oranje geweest.

Middenveld: Ik heb gekozen voor een voetballend middenveld. Ondanks dat types als Edgar Davids en Jan Wouters zeer waardevol zijn en alles hebben gewonnen, kies ik de voetballers die alles konden met een bal. Ik heb nog getwijfeld, over Frenkie de Jong – omdat die alles heeft om net zo goed te worden als deze spelers -, maar om eerlijk te zijn, is dat nu nog te vroeg.

Rechtsmidden: Clarence Seedorf: Verguisd in eigen land, bewierookt daarbuiten. Hoe goed was deze man op zijn 16e! Ongelofelijk. 4 keer de Champions League gewonnen. De eerste speler die dat deed met 3 verschillende clubs. Dan verdien je absoluut een plek.

Midmid: Dennis Bergkamp: De stylist. Alles aan deze man was mooi. Zijn lopen, zijn aannames, zijn afwerkingen. Maakte de mooiste goal in de historie van de Champions League. Zelden zo’n sierlijke speler gezien.

Linksmidden: Wesley Sneijder: Was op zijn 16e al een baas! Links of rechts maakt voor hem geen verschil en dat met die ongekende drive. Jammer dat hij, met Robben, Van Persie en Van der Vaart, zijn talent niet heeft kunnen verzilveren met een prijs bij het Nederlands elftal.

Verhaal gaat door onder de graphic!

Rechtsbuiten: Arjen Robben: Naar mijn mening in zijn toptijd net zo goed als Messi en Ronaldo. Net zo beslissend en net zo’n hoog rendement. Helaas maar een beperkt aantal wedstrijden per jaar. En na een blessure kostte het dan ook weer altijd even tijd om dat niveau weer te bereiken. Het grote verschil is natuurlijk dat Messi en Ronaldo het 15 jaar achter elkaar laten zien en Robben bij vlagen, maar wat een heerlijke voetballer!

Spits: Marco van Basten: Een van de beste spitsen ooit. Zo compleet! Sierlijk, doelgericht, gemeen, kopsterk, aanspeelpunt. Wat kon hij eigenlijk niet? Jammer dat we zo kort van hem hebben kunnen genieten.

Linksbuiten Ruud Gullit: Geen linksbuiten natuurlijk, maar Robben komt op rechts beter tot zijn recht en zo mogen natuurlijk af en toe switchen. 😉 Ook geen rechtsbuiten eigenlijk, haha, maar wat een fenomeen! Wat een charisma! De ploeg ging al beter spelen als hij alleen maar aanwezig was. En niet voor niets gekozen tot wereldvoetballer van het jaar.

Als coach kies ik Louis van Gaal. Hij is de meest markante, maar in mijn ogen ook de beste. Zijn palmares spreekt voor zich.

Wat een heerlijk elftal! Wat jammer dat ze nooit samen zullen spelen. Hooguit bij de FIFA-liefhebber. Hopelijk staan we met Mathijs de Ligt en Frenkie de Jong aan het begin van een nieuwe topgeneratie die het hart van de voetballiefhebbers in Nederland harder laat kloppen. Mijn liefde begon echt bij het team uit 1988. Ik was toen tien jaar. Mijn zoon is nu acht. Ik hoop dat het Nederlands elftal hem in 2020 of 2022 net zo in zijn greep krijgt, als het mij destijds had.”