Barry Hughes is zondag (2 juni) na een kort ziekbed overleden. De markante oud-trainer van onder meer Go Ahead Eagles, Sparta en FC Utrecht is 81 jaar oud geworden.

Hughes begon zijn loopbaan bij West Bromwich Albion, maar tot een debuut in de hoofdmacht kwam het niet. Daarop vertrok de in Wales geboren verdediger naar Nederland, waar hij uitkwam voor Blauw-Wit uit Amsterdam en Alkmaar ‘54.

Bij de club uit Alkmaar begon Hughes in 1966 ook zijn trainerscarrière. Daarna was hij onder meer coach van Go Ahead Eagles (waar hij verantwoordelijk was voor de toevoeging ‘Eagles’ in de clubnaam), Sparta Rotterdam, FC Utrecht, MVV, FC Volendam en HFC Haarlem. In zijn tweede periode bij Haarlem ontdekte Hughes in 1978 het toptalent Ruud Gullit, die destijds op 16-jarige leeftijd zijn eerste profcontract tekende bij de club.

Hughes viel ook op met zijn clowneske manier van trainen. Beroemd werd hij door het ‘rolfluitincident’ bij AZ’67-trainer Georg Kessler, met wie Hughes een slechte band had.

In Nederland werd Hughes naast voetbaltrainer ook bekend als zanger van carnavalskrakers. Ook presenteerde hij op televisie de Barry Hughes-quiz en speelde hij gastrollen bij De Mounties.  Hughes was getrouwd met oud-VARA-presentatrice Elles Berger.