Hij beschouwt het als “een verademing.” Deze dagen toert hij met zijn cabrio-auto heerlijk door Nederland en België. “Lekker met open ‘dakkie’. Dat is wel wat anders dan het Midden-Oosten met zijn 42 graden.” Maarten Arts, een (kort) portret van een gepassioneerd en professioneel keeperstrainer.

Natuurlijk heeft Arts ook de Champions League-finale gezien. En natuurlijk lette hij vooral op de twee keepers, die van Juventus (Gianluigi Buffon) en Real Madrid (Keylor Navas). “Die goal van Mandžukić was fraai, maar Navas stond teveel voor zijn lijn. Je weet dat bijna alle schoten in een boog op je afkomen, net zoals aan alle goals een verhaal zit. Ook Buffon zag er niet goed uit bij die vier tegendoelpunten. En toch behoort Buffon bij de beste keepers ter wereld. Ik denk echter dat Neuer de allerbeste is. Hij is compleet en mentaal heel sterk. Courtois, Navas en Ter Stegen zet ik ook in mijn top vijf.”

Arts reist inmiddels al weer wat jaartjes over de aardbol. Nadat hij bij zijn ‘cluppie’ FC Utrecht een beetje op een vervelende manier vertrok (zowat de hele staf werd plots op non-actief gezet, red.) zat Arts onder meer in Qatar (met Henk te Cate), Saoedi-Arabië (met Frank Rijkaard) en Caïro, waar hij een keepersacademie opzette. En nu? Sinds februari is Abu Dhabi zijn standplaats. “Een geweldige plek qua werk- en leefomstandigheden,” aldus Arts. “Je traint laat in de middag, dus hebt eigenlijk de hele ochtend vrij. De club (Wadi Degla, red.) is erg goed gestructureerd. Zo heeft elk team zijn eigen veld. We hebben een Nederlandse technisch directeur, Alex Zwiers, en Nederlandse coaches. Mijn familie woont dan wel in Nederland, de verdiensten zijn goed. Maar ze komen soms over of ik vlieg tussendoor even naar Nederland.”

Maarten Arts was ook werkzaam met keepers in Saoedi-Arabië.

Waarom hij nog niet in de absolute top in de wereld heeft getraind, is de vraag. Arts: “Dat weet ik niet. Toen ik in Saoedi-Arabië met Frank Rijkaard was, en hij terugkeerde, regende het aanbiedingen. Hij kon naar Paris Saint-Germain, Mancester City, AC Milan… Als Frank niet was gestopt, was ik wellicht met hem meegegaan. Nu loopt het zoals het loopt. Maar je hoort mij niet klagen, hoor. Over heel de wereld geef ik clinics en mijn huidige job als ‘head goalkeeping’ bevalt me heel goed. Ik heb invloed van onderaf naar boven. Dat ziet je eigenlijk, op Feyenoord na, nergens in Nederland. Wat er de laatste jaren aan talent doordringt, is bedroevend. Terwijl we genoeg goede keepers in Nederland hebben. Het begint al bij een goede scouting. Als je verkeerde keepers binnenhaalt, komt er ook niks goeds door. En dat je twee winkels hebt, die van het eerste plus ‘het Jong-team’ en daarnaast de jeugd, is dat ook niet ideaal. Ach, je weet je natuurlijk nooit wat je doet als er een betere aanbieding je pad kruist. Maar momenteel maar eerst even van mijn vakantie genieten. Twee maanden, niet gek toch?”