Hij runt er tegenwoordig een voetbalclub. Telefonisch geeft Anthony Obodai aan wat hij sinds het einde van zijn carrière uitspookt. “Hier in Ghana heb ik een club genaamd LA Sporting Club.”

Met ‘hier in Ghana’ bedoelt de ExProf van Ajax, RKC en Sparta, de hoofdstad Accra. En met ‘LA’ bedoelt hij een buitenwijk van Accra, “net zoiets als de Bijlmer en Amsterdam.” Obodai heeft er een behoorlijke zwerftocht opzitten. Nadat hij in 2010 bij RKC zijn laatste wedstrijd in Nederland speelde, kwam hij onder andere in de competities van Amerika, Zweden en Turkije uit. 36 jaar jong is hij pas, maar hij heeft een levenservaring van een mammoet. “In 2015 ben ik gestopt. Ange IF uit Zweden was mijn laatste club.”

Obodai is nog altijd zeer te spreken over zijn tijd in Nederland. “Professioneel gezien was het de beste tijd. Bij jullie wordt positioneel het beste gespeeld, in andere landen zie je veel ‘kick and rush’.” Zijn mooiste herinnering is die ene play-offwedstrijd tegen VVV: “Ene Salas, een Afrikaan, kletste de hele wedstrijd bullshit tegen me. Hij wilde me uit mijn ritme halen. Opeens kregen we een penalty. Terwijl mijn teamgenoot die penalty nam, duwde die Salas me op het randje van het strafschopgebied omver. Maar nadat die bal was gestopt, kwam de bal voor mijn voeten. Kon ik hem zo scoren, haha. Ik heb hem toen wel even uitgelachen, die Salas.”

Obodai (in wit shirt) op de bank in Ghana… (Eigen foto)

Met oud-teamgenoten Ricky van der Bergh en Yannis Anastasiou heeft hij nog regelmatig contact. “Niet veel, maar genoeg.” Obodai heeft het druk als oprichter en coach van zijn LA Sporting Club. Toch zal hij in mei, voor het eerst na jaren, even naar Nederland komen. Op uitnodiging van RKC-algemeen directeur Frank van Mosselveld kan hij de laatste wedstrijd van het seizoen meemaken. “Het is nu vijftien, zestien jaar geleden sinds ik Holland verliet. In Amerika had ik ook een prachttijd met als die vriendelijke mensen. Zo hadden we bij de Riverhounds in Pittsburgh een heel sterk team. Het voetbal was alleen niet zo gestructureerd. Daarom wonnen we weinig. Toch, ik kan terugkijken op een mooie loopbaan. Ik weet ook echt niet of ik er wel zoveel meer uit had kunnen halen,” zo besluit de indertijd immer overijverige middenvelder.