Sonny Silooy

Column Sonny Silooy

Het ging gisteravond tegen Benfica Ajax natuurlijk om het resultaat. En dat is er gekomen. Er waren momenten dat het mooi was, maar ook fases waarin er geen goed positiespel werd gespeeld. Ik heb er in iedere geval van genoten. Spektakel genoeg. Zo had het na de eerste helft 0-2 kunnen staan, maar net zo goed 3-0. Het kon alle kanten op. Ajax heeft in ieder geval een hele mooie stap gezet.

Erik ten Hag heeft de ploeg op het juiste moment aan de praat gekregen. Iedereen is nu vol lof over hem. Maar Ajax staat nog wel vijf punten achter op PSV en daar heeft Mark van Bommel het goed voor elkaar, zeker nationaal. Tegen Inter Milan stonden ze met 1-0 voor en tegen Barcelona kregen ze ook kansen. Van Bommel heeft een goede balans in zijn team, getuige ook het resultaat tegen Ajax in Eindhoven, toen hij ze een poepie heeft laten ruiken. Precies hoe Van Bommel zelf als voetballer was, agressief, vol er tegenaan en met heel veel bluf om de fouten van Ajax genadeloos af te straffen.

Feyenoord heeft zondag ook maar één kans tegen Ajax, en dat is er vol tegenaan gaan. Ze zullen Ajax moeten proberen te ontregelen, zodat Ajax geen kans kan creëren. Maar Ajax zit in een flow, is ook op elke positie beter. Nou, misschien op tien posities dan, alleen die niet van Robin van Persie. Maar vergis je niet in Kasper Dolberg. Tegen Benfica scoorde hij dan wel niet, hij hield wel die twee lange centrale verdedigers constant bezig. Eigenlijk werkt hij in dienst van Tadić en Ziyech. Hij is wel degelijk belangrijk voor het team, maakt ruimte voor de rest, zoals Van de Beek.

De 8-2 van Ajax tegen Feyenoord in het seizoen ’83-’84 met geheel een-na-links Silooy. Naast hem (met nr 7) Gullit, daarnaast Van Basten, Duut en Boeve. Geheel links kijkt Mölby toe.

Alleen Schöne – en dat zeg ik al een een jaar – is niet goed genoeg meer voor Ajax. Ik heb het over Europees gezien, nationaal kan hij nog van waarde zijn. Uit, in Lissabon, moet de beste keuze gemaakt worden voor op het middenveld. Resultaat telt, verlies is voor Ajax uit ten boze. Voor Benfica is het dan de laatste kans. Ajax staat al op 7 punten. Niet normaal eigenlijk. Wie had dit verwacht? Ja, Ajax zit in een heerlijk flow en daardoor is Feyenoord zondag in principe kansloos. Het zou zomaar weer eens 8-2 kunnen worden, net zoals in het seizoen ’83-’84 toen we Feyenoord, mét Cruijff in de gelederen, vanuit het Olympisch Stadion terug naar Rotterdam stuurden.”

* SONNY SILOOY (1963) is een ExProf. Als speler behaalde hij zijn grootste successen bij Ajax. Hij won onder meer zeven landstitels, vier nationale bekers, de Champions League, de Europacup II, de UEFA Cup, de UEFA Super Cup en de Wereldbeker. In 2000 nam Silooy afscheid van het betaalde voetbal.