Adri van Tiggelen kennen we natuurlijk vooral vanwege zijn gebikkel in het Nederlands elftal. De inmiddels 60-jarige verdediger – bijgenaamd De Spijker – was goed voor 56 interlands, zoals die tijdens het EK van 1988. Daarnaast speelde de ExProf voor FC Groningen, Anderlecht, Sparta, PSV en Dordrecht ‘90. Minder bekend is dat Van Tiggelen inmiddels al weer ruim twintig jaar trainer is.

“Ja, ik heb het goed gedaan bij Sparta,” zo geeft Van Tiggelen vol trots aan. In Rotterdam was hij zowel in het seizoen 1996/97 als in juni 2005 enige tijd hoofdtrainer in het betaalde voetbal. De vijf wedstrijden die Sparta in 2005 onder zijn leiding speelde, werden allemaal gewonnen. Het leverde de Rotterdammers promotie naar de Eredivisie op. In juli 2005 werd Van Tiggelen trainer van Jong Sparta. Die ploeg werd in 2005/06 ongeslagen kampioen. Van Tiggelen had daarmee als coach in het betaalde voetbal na een jaar nog steeds geen wedstrijd verloren.

Van Tiggelen tekende in april 2006 een contract voor onbepaalde tijd bij Sparta. In februari 2007 was hij de eerste keus voor Danny Blind, toen Sparta’s technisch directeur. Hij kon assistent-trainer van het eerste elftal te worden, maar wees dat aanbod af. Toen coach Gert Aandewiel wegens tegenvallende prestaties in november 2007 het veld moest ruimen, werd Van Tiggelen wederom tijdelijk als hoofdtrainer aangesteld. Omdat hij voor die functie niet de vereiste papieren had, kreeg Van Tiggelen dispensatie van de KNVB. Een nieuw aanbod om assistent-trainer van het eerste elftal te worden nam Van Tiggelen vervolgens wel aan. Vanaf 24 december was hij de rechterhand van Foeke Booy. Die zat er tot 2009.

Verhaal gaat door onder de foto.

Adri van Tiggelen (tweede van links staand) bij het Nederlands elftal met naast hem v.l.n.r. Joop Hiele, Koeman, Rijkaard en Gullit. Gehurkt v.l.n.r.: Mühren, Wouters, Vanenburg, Van ‘t Schip, Van Basten en Silooy.

Na zijn avontuur in Rotterdam was Van Tiggelen louter als trainer bij de amateurs actief. Zo was hij hoofdtrainer van de toenmalig hoofdklassers Heerjansdam en RVVH. Met laatstgenoemde club won hij zijn eerste prijs als hoofdtrainer. Na een functie bij voetbalvereniging Zuidland is Van Tiggelen sinds de zomer van 2017 actief als hoofdtrainer bij CVV Zwervers uit Capelle aan den IJssel. De club speelt dit seizoen in de Tweede Klasse zondag. Van Tiggelen: “Ik stopte hiermee omdat je soms wel eens dingen tegenkomt waarmee je het niet eens bent. Ik miste meestal een professionele instelling, als ik dan toch een van de redenen moet noemen van mijn vertrek. Dat weet je van tevoren, maar toch…”

En nu? Van Tiggelen: “Wat er op zijn pad, zien we dan wel weer. Daar ga ik niet achteraan, ik solliciteer eigenlijk nooit. Dat ik in 2018 bij Sparta assistent onder Dick Advocaat zou worden is nooit aan de orde geweest. Ik ken de verhalen, maar hij heeft gewoon zijn vrienden meegenomen: Cor Pot en Fred Grim. Hij kent ze goed. Ach ja, zo gaat hij in de voetballerij. Maar je hoort mij niet klagen, hoor. Ik vermaak me prima, ben ook rapporteur van De Telegraaf. Nee, financieel onafhankelijk ben ik nooit geweest. Toen, bij Anderlecht met name, heb ik goed verdiend. Toch was het een hele andere tijd dan die van tegenwoordig. Jaloers ben ik niet. Ik heb het nog steeds goed.”