Pascal Heije: ‘Toen Dirk de Groot onze trainer werd, dachten we: Wat is dit voor een Pipo? Had hij voetbalschoenen onder zijn kostuum aan, of stond hij druk gebarend met zijn armen te zwaaien. We gingen helemaal kapot van het lachen. Ja, dat had je met die snotapen. Maar al snel zagen we hoe goed hij was, ook menselijk gezien. Zo had hij het ook prima opgelost toen we in Japan een toernooi speelden. Een paar jongens – ik weet echt niet meer wie – hadden daar bij een juwelier wat juwelen gestolen. Normaal waren we de gevangenis ingevlogen, nu moesten die gasten het ‘gewoon’ terugbrengen.’ Bobby Gehring: ‘Na twaalf uur in het vliegtuig en acht uur in de bus waren we in Shizuoka aangekomen. Daar zouden we in onze openingswedstrijd wel even de Japanse selectie wegspelen.

Verhaal gaat door onder de foto.

Golden Boy Sander Keller (midden) samen met Ronaldinho (rechts)… Eigen foto.

Alleen was het daar zo teringwarm, niet normaal. Het leek wel of we in een sauna voetbalden. Shinji Ono die later onder andere voor Feyenoord 1 uitkwam, speelde ook mee. Hij was ontzettend goed, leek wel een soort Romário. We verloren kansloos. Overigens stond ik in de wedstrijd tegen Gremio, met al die beregrote jongens, als rechtsback op Ronaldinho. Hij was toen natuurlijk nog lang niet zo bekend als later bij Barcelona of AC Milan, maar was – als vijftienjarig jongetje – al ongelofelijk gevaarlijk. We verloren met 2-0. Rodrigo Gral maakte beide goals.’

* Dit is een passage uit het boek ‘De Golden Boys, het verloren team van Ajax’. De komende weken zullen velen daarvan op ExProfs.nl worden getoond. Het boek is overigens overal te bestellen, zowel online als bij de lokale boekhandel. Freek de Jonge zei over het boek: ‘Een beerput gaat open.’ En dat is ook zo. Waarom mislukte deze hele generatie? De schrijvers gaven een onthutsend inkijkje in wat er toen bij Ajax achter de schermen gebeurde… Meer informatie op onze HOMEPAGE.