John van Loen

Column John van Loen

‘Terugkijkend naar het eerste competitieweekend vond ik het, eerlijk gezegd, heel matig. Ik heb zowel Ajax, Feyenoord als PSV zitten kijken. Nou moet ik wel zeggen dat ik daarvoor Liverpool tegen Leeds had gezien. Dan zie je toch dat het er in Nederland een tempootje lager toegaat. Maar ja, zo is het nu eenmaal.

Feyenoord gaf bijna niks weg, Ajax met tien man – Tagliafico werd er al vroeg uitgestuurd (red.) – ook niet en PSV had het niet moeilijk tegen FC Groningen. Deze drie ploegen worden ook één, twee en drie in de competitie. De volgorde weet ik nog niet. FC Utrecht wil ook meedoen met de bovenste vier, maar verloor vandaag (maandag) in een oefenwedstrijd met 1-2 van Vitesse. AZ en Vitesse zullen waarschijnlijk ook bij de eerste zes eindigen. Ajax heeft, normaal gesproken, de meeste potentie. Of het vertrek van Van de Beek en Ziyech een aderlating zal zijn, moeten we nog zien. Die Anthony is echt heel goed, voelt zich als een vis in het water. Hem vind ik er echt een van de buitencategorie. Hij maakte, behalve die goal, een paar acties die je in Nederland niet zo gauw ziet. Daarvoor gaan de mensen naar het stadion.

Column gaat door onder de foto

Seizoen ’92/’93: Ajax – MVV met een koppende Ron Willems en rechts John van Loen. FOTO: Pro Shots.

Voor Feyenoord is het te hopen dat Berghuis blijft. Hij deed het weer, is een wonderkind. Tot de oktober is de transfer window open, dus we zullen het zien of hij niet alsnog vertrekt. In dat geval wordt het voor Feyenoord dit seizoen een heel ander verhaal. Zo’n beetje in zijn eentje zorgt hij in Rotterdam voor de doelpunten én de assists.

Ik ben ook erg benieuwd wat PSV dit seizoen gaat doen, en dan vooral naar hun spits Lammers. Haalt hij de top na een jaartje aan Heerenveen te zijn verhuurd? Ik moet het zien of hij klaar is voor het grote werk. Ja, ik heb er zin in, verlangde naar de competitie. Ben ook blij dat de kop er eindelijk weer af is.’

* John van Loen is sinds dit seizoen (van ’20-’21) onze nieuwe columnist. Hij is ExProf van onder andere Ajax, Feyenoord en FC Utrecht. Ook kwam hij zeven keer voor het Nederlands elftal uit.