Sonny Silooy

Column Sonny Silooy (vanuit China)

‘Coaches coachen, dat doe ik nu, maar dan in China. Twee jaar geleden heeft Ajax een samenwerkingsovereenkomst getekend met de Chinese voetbalclub Guangzhou R&F FC, waarvan de voetbalschool van Tony een onderdeel is. Op de school zitten dik 350 kinderen die naast voetbaltraining ook gewone lessen krijgen. Het terrein ligt tussen de theevelden in de provincie Guangdong vlakbij het stadje Meizhou, waar wij nu zitten. Met wij bedoel ik Jan Spinter, Edwin Petersen, Ralf Keps en nog twee coaches uit Zuid-Afrika. Deze maand ben ik er drie weken, in januari nog eens tweeënhalf. Voor de kerst ben ik even een dag of tien terug in Nederland.

Het samenwerkingscontract met R&F is voor vijf jaar. Ajax vindt het belangrijk om in die tijd niet alleen de kinderen te trainen, maar ook veertig Chinese coaches op te leiden. Organisatorisch moet het allemaal nog goed neergezet worden. Wat ik merk is dat iedereen heel erg leergierig is. Ze zijn ook blij met mij, met mijn Ajax-DNA, niet alleen van deze eeuw, maar ook die van de jaren ’80 en ’90. We doen eigenlijk precies hetzelfde wat in Nederland of bij Ajax Cape Town gebeurd. Het is heerlijk weer op het veld te staan, net zoals laatst in Australië en Amerika. Bovendien hebben we lekker weer. We gaan naar de 30 graden toe. Ja, we zitten in het zuiden van China, hè.

Verhaal gaat door onder de foto.

Silooy, staand links achteraan, is deze dagen namens Ajax in China.

Het is alleen jammer dat ik Ajax – Willem II niet heb kunnen zien. Het is hier heel moeilijk tv te krijgen. Bovendien wordt er in China op het internet ook ‘geknepen’, ze laten weinig toe aan de bevolking. Maar op zo’n resultaat tegen Willem II moet je je niet blind staren. Als je er halfbakken ingaat – met zo’n procent of 30-40 – dan kan je wel eens tegen een zeperd aanlopen. Ajax zelf is wat dat betreft z’n grootste tegenstander. Ze moeten altijd volle bak geven, zeker natuurlijk tegen Valencia dinsdag. Je staat al met één been in de volgende ronde en een 0-0 gelijkspel is genoeg. Toch moet je gewoon scoren. Maar goed, ik ga er wel vanuit dat het goed komt, hoor.’

* SONNY SILOOY (1963) is een ExProf. Als speler behaalde hij zijn grootste successen bij Ajax. Hij won onder meer zeven landstitels, vier nationale bekers, de Champions League, de Europacup II, de UEFA Cup, de UEFA Super Cup en de Wereldbeker. In 2000 nam Silooy afscheid van het betaalde voetbal.