Column Sonny Silooy

“Zo, Ajax heeft zijn eerste prijs te pakken. Ik was ook in De Kuip en concludeerde, met oud-Ajacied Dennis Rommedahl naast me, dat de bekerfinale tegen Willem II eigenlijk binnen een minuut werd beslist. Het spel was de eerste helft niet best – Ajax speelde slordig – , maar na die 1-0 en de 2-0, vrijwel direct na de aftrap, was de wedstrijd gespeeld. Willem II gaf te weinig druk van achteren, bovendien werd hun topscoorder, Alexander Isak, vakkundig uitgeschakeld. En dan denkt iedereen zo van ‘het is maar de bekerfinale’, maar het is wél een prijs. Hoe je zo’n wedstrijd wint, zal je een zorg zijn. Elke prijs telt. Dit is goed voor de spelers, supporters, directie, de club… Ajax heeft er heel lang op moeten wachten.

Sonny Silooy met Dennis Rommedahl bij de bekerfinale.

De verwachtingen zijn inmiddels torenhoog. Je bent, na de 0-1 in Londen, opeens de favoriet om de finale van de Champions League te halen. En het lijkt allemaal simpel, maar je moet het toch maar even doen. Zo speelden wij ooit in de Europa League in de finale uit met 2-2 tegen Torino gelijk. Thuis werd het 0-0, maar een paar minuten voor tijd kreeg Stanley Menzo nog een bal op de lat. Je weet, het kan zomaar voorbij zijn. Je moet een beetje geluk hebben.

Over geluk gesproken. Velen roepen dat Ajax tot nu aan toe in de Champions League geluk heeft gehad. Maar tegen Real Madrid koos Sergio Ramos er zélf voor om een tweede gele kaart te pakken, en zo de return te missen. En die trainer uit Turijn, Allegri, moet niet zeuren. Hij was met zijn Juventus tegen Ajax gewoon een bange poeperd. Angst is een slechte raad gever. Dan had hij maar meer naar voren moeten spelen, en durven voetballen. Bovendien hebben zij toch Ronaldo en is hun budget vele malen meer dan dat van Ajax? Ok, tegen de Spurs ontbraken Kane en Son, dat is wel een geluk, ja. Maar Ajax laat zien altijd weer jonge spelers op te durven stellen. Dat is niks nieuws, dat gebeurt al 50 jaar. En dan speel je misschien in een Mickey Mouse-competitie, je flikt het toch maar tegen dat soort topclubs.

Zullen Kane (links) en Son het Ajax woensdagavond moeilijk gaan maken? Laatstgenoemde zal meespelen, de nog niet wedstrijdfitte Kane wellicht niet.

Woensdag moet Ajax net zo spelen als het eerste half uur in Londen. Spurs koos toen voor vijf verdedigers in een 5-2-3-opstelling en dat kwam Ajax uiteindelijk goed uit. Alleen had Donny van de Beek twee keer moeten scoren. Maar goed, Ajax creëert altijd kansen, dus zal het wel goed komen. Ze spelen nu voetbal dat op dat van Barcelona lijkt, heel knap. Ik ben wel positief, denk dat het zomaar 2-0 of 3-0 kan worden. In De Kuip zat ik er ook niet ver naast met mijn 2-0 rust- en 3-0 eindstand. Het zou fantastisch zijn als Ajax in Madrid ook die cup pakt. In het land van Cruijff, want die heeft toch een belangrijk aandeel in dit succes. Grappig was wat dat betreft een gesprekje dat ik van de week met een Griekse journalist had. Die had Cruijff in 2013 gesproken en Cruijff had hem verteld dat Ajax over zes jaar weer de finale van de Champions League zouden staan.”

* SONNY SILOOY (1963) is een ExProf. Als speler behaalde hij zijn grootste successen bij Ajax. Hij won onder meer zeven landstitels, vier nationale bekers, de Champions League, de Europacup II, de UEFA Cup, de UEFA Super Cup en de Wereldbeker. In 2000 nam Silooy afscheid van het betaalde voetbal.