Sonny Silooy

Column Sonny Silooy

“Ja, hoe staan we ervoor..? Van de week heb ik nog met argusogen naar AZ zitten kijken. Zij hebben duidelijk niet van de fouten van Ajax geleerd, die zij vorig jaar maakten. Heel triest dat AZ nu niet Europees gaat spelen. Als Weghorst en Jahanbakhsh vertrekken, weet je dat je kwaliteit inlevert en dat je die bijtijds moet opvangen. Dan moet je een Plan B hebben waarbij je niet moeilijk moet doen over ene paar tonnetjes meer. Nu wordt je uitgeschakeld door een club uit Kazachstan. Sjakie Wolfs (de oud-materiaalman uit Silooys Ajaxtijd, red.) zei dan altijd: ‘Die club mag alleen maar aftrappen.’ Ja, AZ heeft slecht gehandeld. Van Freddie Friday (de spits die terug werd gehaald van Sparta, red.) zie je weinig positieve dingen. Die speelt alleen maar met de tegenstander mee, maakt geen loopjes naar de eerste paal zoals Marco (Van Basten) en Johnny (Bosman) dat indertijd bij ons deden.

Daley Blind is een ‘winner’…

Ajax heeft deze zomer wel geanticipeerd. Ze hebben het fantastisch gedaan met de inkoop en voor wat betreft het poot stijf houden richting transfers. Nu speel je sowieso Europa League en heb je zelfs een kans op de Champions League. Tadic is een goede speler. We moeten alleen gaan afwachten hoe het afloopt met Ziyjech, De Ligt, Frenkie de Jong en misschien nog wel meer. Als er bij een topclub de komende drie weken nog een langdurige blessure valt, maken ze zo even 70, 80 miljoen over om bij Ajax een speler weg te halen. Dat Eiting een goede voetballer is, wist ik al twee, drie jaar geleden al. En Mazraoui laat ook dingen zien om te zeggen dat hij een goede back zou kunnen worden. Verdedigend kan hij echter nog wel wat winst boeken en zijn voorzetten moet beter. Je moet een tegenstander kunnen lezen, weten wat hij gaat doen, vooruit kijken en denken. Dat Daley Blind voor Ajax heeft gekozen, vind ik mooi. Hij wint liever prijzen dan dat hij voor veel geld bij Manchester United op de bank gaat zitten. Daley wil spelen en niet meer op de bank zitten; daarvoor is hij terug gekomen. Hij is een ‘winner’.

…. maar Mark van Bommel ook.

De strijd om de Johan Cruijff Schaal was geen goede. Dat Feyenoord bij PSV uit won, vind ik sowieso al knap. Dat zegt heel veel, ook al werd het op penalty’s beslist. Het zijn twee echte teams, zeker bij Feyenoord werken ze voor elkaar. En Van Bommel is natuurlijk een winnaar. Die laat dit seizoen echt niet het kaas van zijn brood eten. Die gaat zijn ploeg op scherp zetten en weet als geen ander op resultaat te spelen.

Wie kampioen wordt? Ajax. Met deze kwaliteiten, kan dat niet anders. Maar het is nu begin augustus. Je weet niet hoe het er aan het einde van de maand voorstaat. Elk mens is onvoorspelbaar. Hoe gaan Overmars en Ajax met de eventuele aanbiedingen om? Afwachten. Maar het wordt tijd voor een titel, ook al werden wij vijf jaar achter elkaar – tussen 1985 en 1990 – ook geen kampioen. Maar we wonnen wel een paar prijzen, zoals de Europa Cup II en twee maal de beker. En ja, AZ. Nee, de club is niet afgevallen voor de titelrace. Johnson die ze nu van ADO hebben overgenomen, is best een aardige spits, heeft scorend vermogen en moet Janssen en Weghorst doen vergeten. En toch wordt Ajax kampioen.”

* SONNY SILOOY (1963) is een ExProf. Als speler behaalde hij zijn grootste successen bij Ajax. Hij won onder meer zeven landstitels, vier nationale bekers, de Europacup II, de UEFA Cup, de UEFA Super Cup en de Wereldbeker. In 2000 nam Silooy afscheid van het betaalde voetbal.