Bossen in actie tijdens zijn laatste wedstrijd.

Op 12 mei 2013 floot Ruud Bossen zijn laatste competitiewedstrijd in de Eredivisie. In zijn carrière leidde Bossen 335 wedstrijden in de Eredivisie, waarin hij 860 gele kaarten en 58 rode kaarten uitdeelde. De 56-jarige Haarlemmer runt tegenwoordig het glaszettersbedrijf dat zijn ouders hebben opgezet. In de tijd dat hij scheidsrechter in het betaald voetbal was en er ook werkte, kon hij zijn uren makkelijk verdelen. “Ik heb in mijn carrière aardig verdiend, maar ook weer niet zoveel dat ik kon stoppen met werken.”

Hoe kijk je terug op je carrière?

“Ik heb een fantastische carrière gehad. Ik heb 23 jaar betaald voetbal gefloten. Ik ben de vierde scheidsrechter in de geschiedenis die meer dan 600 wedstrijden in het betaald voetbal heeft gefloten. Ik ben 84 keer in het buitenland geweest voor mijn werk als scheidsrechter. Dus, ja, ik heb een hele mooie carrière gehad.”

Pik er eens één wedstrijd uit, die je fantastisch vond…

“Och, dat waren er velen, maar de Klassiekers in Nederland waren natuurlijk altijd speciaal. Een andere was De Graafschap-Feyenoord waarbij ik helaas aan Feyenoord-kant twee rode kaarten moest trekken. Met negen man en een 3-2 achterstand bogen ze de wedstrijd alsnog naar een 3-4 winst om. De mannen stroopten de mouwen op en gingen er vervolgens voor. Dat zijn toch wel memorabele wedstrijden.”

Eerst was het Thomas Buffel die meende zich in de zestienmeter van De Graafschap een ‘Schwalbe’ te kunnen permitteren. Bossen gaf de Belg zijn tweede gele kaart. Niet veel later trok Gérard de Nooijer een doorgebroken tegenstander (Davy Zafarin) onderuit en kreeg ook hij de rode kaart voorgehouden.

Ook had je eens een akkefietje met Wesley Sneijder… Hij noemde je een vuile tyfushond…

“Dat zijn momenten dat je autoriteit wordt aangetast. Dat is taalgebruik dat niet op een sportveld, maar ook niet in de maatschappij thuis hoort. Hij deed het ook op zo’n wijze dat ik niks anders kon dan hem wegsturen.”

Is dit incident waar men jouw loopbaan het meest aan herinnert of..?

“Nou, ik heb nog eens Den Haag –Vitesse gefloten, toen er na vijftien minuten in de tweede helft 150 man het speelveld op kwam rennen en ik moest staken. Dat was me ook een speciale…”

Waar word jij het liefst aan herinnert?

“Aan die 23 mooie jaren. Dat de spelers vonden dat ik de taal van de spelers goed begreep en die zijn werk altijd goed gedaan heeft. Ik reis tegenwoordig als waarnemer elk weekend door het hele land naar de Ere- of Eerste divisieclubs en word dan nog steeds met open armen ontvangen. De spelers, die ik dan tegenkom, vinden het nog steeds prettig om met mij te werken, dus…”

Verhaal gaat door onder de foto.

Hoe kijk je naar de video-arbitrage dat deze dagen een hot item is?

“Dat hadden wij tien jaar geleden al graag willen hebben. Dat het er nu is, is fantastisch. Ik zie alleen maar voordelen.
Ik heb een keer bij Feyenoord-Den Haag een rode kaart gegeven, dat achteraf geen rode kaart had moeten zijn. Dat zijn natuurlijk ideale momenten waarop je geholpen kan worden.”

Het WK nu… Wie zie jij als de favorieten voor de wereldtitel?

“Brazilië, Frankrijk en Spanje. België heeft een fantastisch team, maar op elk toernooi blijkt toch weer dat ze het niet gaan redden.”

Je ziet alle wedstrijden?

“Nee, want ik werk overdag. En op vakantie, als ik lekker op de golfbaan loop, wordt het ook lastig… En ik moet eerlijk zeggen, al die poulewedstrijden… Het is me allemaal wat teveel. Ik hoop wel dat collega Kuipers het fantastisch doet.”