Door Maarten Bax

Nog nooit eerder won Jong Ajax het kampioenschap van de Jupiler League. Zaterdag (28 april) kan het zo ver zijn. Winst – misschien zelfs een gelijkspel – op MVV is genoeg voor de equipe van trainer/coach Michael Reiziger. Er is geen kaartje mee te verkrijgen voor het duel. Overigens kunnen de jongelingen van Reiziger niet promoveren, de twee concurrenten voor de titel, N.E.C. en Fortuna Sittard, daarentegen wel.

Verhaal gaat door onder de foto.

Jong Ajax – Go Ahead Eagles, eerder dit seizoen, met Michael Reiziger (links) en zijn assistent Winston Bogarde. FOTO: Pro Shots.

“Het gaat goed hier op De Toekomst,” beaamt Reiziger de stelling. “Het was leuk na al die jaren weer terug te keren bij de club. Je kent nog heel veel mensen en het zijn leuke jongens om mee te werken. Bij Sparta (de club die Reiziger in de zomer van 2017 verliet, red) heb ik ook wat moois neergezet. Het is een warme club met een heel verzorgde, vooruitstrevende opleiding. Het verschil met Ajax is dat hier het summum van het voetbal is. Alles is hier tot in de puntjes geprofessionaliseerd. Zo heb ik een volledige staf; we hebben zelfs meer stafleden dan bij het eerste van Sparta. Het ontbreekt de groep jongens ook aan niks. Jeugdspelers maken lange dagen, alles wordt gemonitord. Dat is gewoon lekker werken.”

Over zijn eigen ontwikkeling, zegt Reiziger: “Dat gaat goed, Ik heb ook veel plezier. Ik ben een type coach dat van mooi, verzorgd voetbal met veel beweging houdt. De ruimtes benutten. Daarvoor heb je wel de juiste spelers nodig. Bij elke speler wil ik eruit halen wat erin zit. Het team wordt ook alleen maar beter als de spelers individueel beter worden. We hebben een opleidingsteam en dus besteden we veel aandacht aan het individu, meer dan de clubs waarbij het opleiden niet centraal staat. Gelukkig spreek ik meerdere talen, dus red ik me altijd wel. We hebben meerdere spelsystemen, zeker omdat ik daarin ook zelf, tijdens mijn actieve loopbaan, heb gespeeld. Steeds meer hoor ik mensen roepen dat we de Duitse aanpak moeten overnemen. Daar ben ik het helemaal niet mee eens. We moeten juist een beetje anders durven denken. Niet alles in het Nederlandse voetbal is plots waardeloos geworden. Nog steeds lopen buitenlandse topclubs en bonden de deur bij onze opleidingen plat. Dat is toch niet voor niets?”

In de zomer van 1996 worden Michael Reiziger (links) en Edgar Davids bij AC Milan gepresenteerd. In het midden de technisch directeur van de Italianen, Adriano Galliani.

Over zijn trainersfilosofie zegt Reiziger: “Ik heb jaren onder Louis van Gaal gespeeld en pas zijn voetbalfilosofie nu ook grotendeels toe. Veel herhalen van oefeningen, niet zozeer de tactiek van Ajax – want die kennen ze wel vanaf hun jeugd – maar wel voor individu. Maar van mijn tijd bij AC Milan, Oranje en PSV heb ik ook van alles meegenomen. Guus Hiddink kon bijvoorbeeld heel goed een team managen, een van de belangrijkste dingen die je moet beheersen. Zoals het vertrouwen geven aan spelers. Daar was Hiddink een meester in.”

Reiziger (44), in bezit van het diploma Coach Betaald Voetbal, zat in Zeist in de laatste groep die, vanwege zijn rijke loopbaan, versneld de cursus mocht doen. “Ik zat in een aardig klasje met onder andere Phillip Cocu, Patrick Kluivert, Fred Grim, Eric Meijers, Dennis Bergkamp, Ernest Faber en Alex Pastoor. Ik liep stage bij Barcelona en Ajax. In Spanje viel me op hoezeer hun opleiding is gebaseerd op Ajax. Je zag de enorme invloed van Michels, Cruijff, Van Gaal en Rijkaard terug. Werkelijk alles was gebaseerd op voetbal en praktijk, en dat is wel even anders dan bij de trainersopleiding van de KNVB. Ik heb veel moeten leren, maar ben me er van bewust dat ik nog steeds heel veel moet leren. Ik begin eigenlijk net, dus… Maar ik timmer aardig aan de weg. Bij Sparta heb ik het goed gedaan, dit seizoen hebben we bij Ajax veel spelers aan het eerste geleverd. En hopelijk worden we kampioen.”