Henk Veen

Kunstenaar Henk Veen maakt al jaren fraaie schilderijen, meestal met Ajax als onderwerp. ExProfs stelde hem een tiental vragen.

 1. Heb je zelf gevoetbald en zo ja, waar?
  “Bij Schellingwoude in Amsterdam-Noord. Dat is De Dijk tegenwoordig. Maar ook bij VVA in Amsterdam-West en wel tot mijn 16de jaar. Bij Schellingwoude had ik de positie van linksbuiten en keeper, bij VVA alleen keeper. Bij Schellingwoude noemden zij mij ‘de keeper met de gouden handjes’, omdat ik makkelijk penalty’s stopte.”
 1. Wat was jouw jeugdidool (en waarom)?
  “Mijn jeugdidolen zijn Mohammed Ali, Cruijff, Piet Keizer en Herman Brood. Mijn vader haalde mij op jonge leeftijd midden in de nacht uit mijn bed om samen te kijken naar het boksen, Ajax en Cruijffie. Met Herman Brood was mijn vader niet gelukkig, hahaha.”
 2. Wat is jouw favoriete hedendaagse voetballer?
  “Onana is een te gekke keeper en ik had graag in zijn schoenen gestaan. Klaas Jan Huntelaar blijf ik geweldig vinden en ik vond het bijzonder leuk dat hij een tijd geleden mijn expositie heeft geopend. Ook Johnny Heitinga heeft laatst een expositie van mij geopend. Hij is ook een topgozer. Ik hoop dat hij een grote trainer wordt.”
 3. Wat is jouw favoriete club?
  “He he, Ajax natuurlijk, maar da’s logisch. Men noemt mij de kunstenaar van Ajax, omdat ik mijn liefde voor deze club graag op doek zet. Je hoeft mij ook nooit te vragen iets over een andere club te schilderen, want mijn hart ligt bij Ajax.”
 1. Beste elftal ooit?
  “Het elftal met Cruijff en Keizer uit begin jaren 70.”
 1. Mooiste wedstrijd die jezelf hebt bezocht?
  “Oh ja! Ajax – Bayern München, uit 1994-1995 geloof ik. Ik herinner mij het moment nog heel goed dat in het Olympisch Stadion Overmars op doel schoot en de bal bleef hangen in het net van de tegenstander. Ajax won met 5-2.”
 1. Hoe intensief volg je het voetbal?
  “Ik volg iedere wedstrijd van Ajax en natuurlijk het Nederlands elftal. Graag kijk ik ook naar Barcelona. Gezien mijn gezondheid lukt mij het niet meer om regelmatig naar het stadion te gaan. Heel af en toe moet ik mijn accu opladen om toch even de sfeer in het stadion te proeven. Want daar, in het hol van de leeuw, is het toch een totaal andere ervaring, dan dat je met een borrel op de bank zit. Kijk ik geen voetbal, dan ben ik druk met mijn spelletje op Twitter in samenwerking met AjaxFanZone, waar je mijn Ajax tekening kan winnen bij elke wedstrijd met Ajax. Daar schilder ik graag mijn cluppie.”
 2. Favoriete voetbalmoment?
  “Voor mij is dit het moment dat ik Johan Cruijff mocht ontmoeten in het Olympisch Stadion tijdens zijn open dag voor de Cruyff Foundation. Daar mocht ik een schilderij aan hem geven en was onder de indruk van het feit dat hij iedereen wegduwde en de kinderen naar hem toe haalde. Zijn twinkeloogjes en dat hij dus zichtbaar genoot, heeft mij doen activeren om een grootse actie met hem op te gaan zetten voor zijn Foundation waar wij samen veel geld voor hebben opgehaald door te schilderen met Johan en diverse bekende Nederlanders.”
 1. Slechtste voetbalmoment?
  “Kampioenschapswedstrijd De Graafschap – Ajax op 8 mei 2016 met de uitslag 1-1. Belachelijk! Echt belachelijk om zo je landskampioenschap weg te geven.”
 1. Mooi(st)e anekdote?
  “Dat mijn schilderijen per ongeluk door een zogenaamde agent, die dacht geld te kunnen verdienen, terecht kwamen in De Kuip van Feyenoord. Het mooiste is dat de gebouwbeheerder zijn werknemers op pad stuurde met een print van Ajax schilderijen om ze te zoeken door het pand en met een lach vertelde dat, als hij ze zou vinden, ze door de versnipperaar zouden gaan. Directeur Van den Herik belde de Ajax-directie dat hij niets van Ajax in zijn pand wilde hebben.”

Kunstenaar Henk Veen http://henkveen.nl/